• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

MUG en 112

ANDERE FUNCTIES DIE DOOR DE SPOEDGEVALLENDIENST WORDEN VERVULD

MUG-FUNCTIE

De Europa Ziekenhuizen nemen deel aan de dringende medische hulpverlening via, onder andere, een Mobiele Urgentiegroep (MUG).

De MUG-functie (Mobiele Urgentiegroep) bestaat sinds 1992 binnen de ziekenhuizen op de site St-Elisabeth.

Het voert meer dan 2000 tussenkomsten per jaar uit, komt uitsluitend tussen op verzoek van het 112-nummer en dekt aldus een groot gebied van Brussel en een deel van Vlaams en Waals-Brabant.

De spoeddienst van de Europa Ziekenhuizen is volledig geïntegreerd in de federale dienst voor dringende medische hulpverlening aan burgers (112). Een team is onmiddellijk beschikbaar voor interventies buiten het ziekenhuis met een interventievoertuig.

Het medisch team van de MUG (Mobiele Urgentiegroep) bestaat uit een spoedarts en een gespecialiseerde verpleegkundige, ieder met een specifieke opleiding, en een ambulancier die houder is van een brevet voor dringende medische hulpverlening.

De patiënt wordt gewoonlijk naar het dichtstbijzijnde door de "112" erkende ziekenhuis gebracht:

  • Behalve in een collectieve noodsituatie waarbij het dichtstbijzijnde ziekenhuis overbelast is;
  • Tenzij de MUG-arts van oordeel is dat de patiënt specifieke diagnostische en therapeutische middelen nodig heeft (bijvoorbeeld: het vermoeden van een hersenbloeding kan overbrenging naar een ziekenhuis met een dienst voor neurochirurgie rechtvaardigen);
  • Tenzij de MUG-arts verklaart dat de patiënt al zijn medische gegevens in een ander ziekenhuis heeft dan het ziekenhuis dat door de 112-centrale is aangewezen;
  • Tenzij de behandelende arts, in afwezigheid van de MUG-arts, een met redenen omkleed attest heeft opgesteld waarin het bestaan van een specifiek dossier in een ander ziekenhuis of de behoefte aan specifieke therapeutische of diagnostische behoeften wordt toegelicht.

WAAROM VERVOERT EEN ZIEKENWAGEN 112 MIJ NIET NAAR HET ZIEKENHUIS VAN MIJN KEUZE

De wet betreffende de dringende medische  hulpverlening van 1964, uitgebreid in 1998, verplicht de "112"-ziekenwagen om naar het dichtstbijzijnde door de "112" erkende ziekenhuis te gaan.

Uitzondering op de regel: als er een arts ter plaatse is, kan hij beslissen om de patiënt naar een ander ziekenhuis over te brengen.

Voor een niet-dringend probleem kan de patiënt naar het ziekenhuis van zijn keuze worden gebracht als hij gebruik maakt van een privéziekenwagendienst.

FUNCTIE BINNEN HET ZIEKENHUIS

Het team van de spoed is betrokken bij de zorg voor patiënten in vitale nood binnen de Europa Ziekenhuizen.

Als u op de Spoedgevallendienst wordt verzorgd, en u hoort de pieper van de spoedarts afgaan, en hij of zij verlaat snel de onderzoekskamer waar u zich bevindt ...

... maak u dan geen zorgen, al het personeel van het ziekenhuis kan een beroep doen op de spoedartsen voor een patiënt die levensreddende zorg nodig heeft.

WACHTDIENSTFUNCTIE RAMPENPLAN EN COLLECTIEVE NOODSITUATIES/PREVENTIE

De spoeddienst van de Europa Ziekenhuizen neemt deel aan de plannen voor medisch-sanitaire preventie die worden ingezet tijdens evenementen met collectieve of individuele risico's:

Het is ook betrokken bij de uitwerking van de Bijzondere Nood- en Interventieplannen (BNIP) van bekende risicosites: Seveso-risico's, sociologische en technologische risico's, de haven van Brussel, ...

Artsen en verpleegkundigen van de spoeddienst met een opleiding in rampengeneeskunde en het beheer van collectieve incidenten nemen deel aan de directiewachtdienst voor medische hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In deze bijzondere omstandigheden zorgen ze voor de coördinatie en implementatie van alle pre-ziekenhuis medische en sanitaire structuren in samenwerking met het Belgische Rode Kruis, de brandweer van Brussel, de politie en de dienst burgerlijke bescherming.

Het Ziekenhuisnoodplan (ZNP) is bedoeld om alle activiteiten van het ziekenhuis te organiseren en heroriënteren wanneer het wordt geconfronteerd met een uitzonderlijke situatie. Het ZNP wordt uitgewerkt, bijgewerkt, getest en geïmplementeerd door de spoeddienst, in samenwerking met de directie en de verschillende afdelingen van de ziekenhuizen.

 

15/02/2023