• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

Het verblijf in Pediatrie

HOE VERLOOPT DE HOSPITALISATIE?

Op de Opnamedienst, op Niveau 0

Je ouders schrijven je in. Als je jonger dan 15 jaar bent, ga je naar de dienst Pediatrie. Slehts één van je ouders mag je begeleiden (vanwege de pandemie). Je gaat met je dossier naar de dienst Pediatrie op de 2e verdieping.

Op de dienst Pediatrie

Bij je aankomst zal een verpleger of verpleegster je jouw kamer en bed tonen, zodat je er rustig kunt plaatsnemen.

Je zult een speciaal hemd moeten aantrekken voor de operatie; de verpleger of verpleegster doet een armbandje rond je pols en voet aan met je naam erop. Je moet ook je juwelen (oorbellen, halsketting enz.) uitdoen en je nagellak verwijderen.

Indien nodig krijg je premedicatie in de vorm van een roze siroop.

Je kunt daarna in je kamer of in de speelkamer wachten.

Wanneer de chirurg je oproept, zal de verpleger of verpleegster je een mutsje opzetten en je in je bed naar de operatiekamer brengen.

Je mama of papa kunnen je begeleiden naar de pre-narcosekamer. Je knuffel mag mee naar de operatiekamer en zal dicht bij je blijven tot je terug naar je kamer gaat.

In de operatiekamer

Daar is iedereen in het blauw gekleed. Een verpleger of verpleegster zal je onthalen en naar een kamer brengen waar je tv kunt kijken en samen met je mama of papa op de operatie kunt wachten.

Daarna zul je de operatiekamer ontdekken. Een verpleger of verpleegster zal apparaten aanbrengen die je hartslag, je ademhaling, ... meten, maar dat doet geen pijn.

Daarna zal de anesthesist je in slaap doen. Je ademt in een masker en valt langzaam in slaap, dat wordt de anesthesie genoemd. Zo zal je geen pijn hebben en niets voelen, want de arts zal je pas opereren wanneer je in slaap bent.

In de ontwaakkamer

Na de operatie blijf je in een kamer waar je wakker wordt met je knuffel naast je. Je mama of papa zullen je daar komen vergezellen.

 Na een tijdje mag je terug naar je kamer en komt de verpleger of verpleegster van de dienst Pediatrie je halen.

In de kamer

Slecht één van je ouders mag de hele tijd bij je blijven (vanwege de pandemie).

Het is mogelijk dat je een beetje pijn hebt, maar dan krijg je een geneesmiddel.

Soms kun je je wat misselijk voelen en een beetje braken, omdat het geneesmiddel dat de dokter je heeft gegeven om je in slaap te doen die reacties kan veroorzaken.

Meestal heb je een slangetje dat met een pleister aan je arm is bevestigd en soms een zak met vloeistof: dat is het infuus dat nodig is om je kracht te geven totdat je begint te drinken.

Terug naar huis

Voordat je terug naar huis gaat, zal je moeten drinken, plassen en vooral wachten tot de chirurg je de toestemming geeft om het ziekenhuis te verlaten met de papieren en alle aanbevelingen. De chirurg en/of zijn/haar assistent(e) komt pas langs na zijn operatieprogramma en dat kan dus laat in de namiddag zijn.

Als je je niet goed genoeg voelt of als je operatie een verblijf van meerdere dagen in een ziekenhuis vereist, zal je mama of papa bij jou blijven overnachten.

DE NACHT IN HET ZIEKENHUIS

Tijdens het verblijf van uw kind mag één persoon ouder dan 18 jaar (liefst vader of moeder) blijven slapen om ieders slaap te respecteren. Het ziekenhuis zorgt voor een opklapbed, bedlinnen, douchemogelijkheid en maaltijden. Voor meer inlichtingen over de eventueel te betalen supplementen kunt u terecht bij het opnamebureau op niveau 0 van de site St-Elisabeth. Het bureau is open van maandag tot vrijdag tussen 7u30 en 18u15 en op zondag van 14u tot 17u45.

De begeleider kan tijdens het ziekenhuisverblijf van het kind maaltijden krijgen. Indien u dat wenst, kunt u dit aan een verpleegkundige vragen.

Voor telefoon op de kamer, televisie, wifi, voorzieningen aangeboden door het ziekenhuis, enz., vindt u alle nuttige informatie in de algemene hospitalisatiebrochure van de Europa Ziekenhuizen.

HOE ZIET DE KAMER VAN UW KIND ERUIT?

De kamers hebben maximum twee bedden. Het toilet en de douche bevinden zich op de kamer. Afhankelijk van de behoeften in verband met de hospitalisatie en/of het aantal opgenomen kinderen in de dienst kan het gebeuren dat het kind tijdens zijn verblijf van kamer moet veranderen en/of een kamer deelt.

Het personeel moet het hoofd bieden aan uiteenlopende situaties en vraagt dan ook regelmatig de medewerking van de ouders om het comfort van elk kind te verhogen en een aangepaste aanpak te bevorderen.

HOE WORDT UW KIND VERZORGD?

Elke morgen komt een verpleegkundige langs om de geneesmiddelen te geven en/of de zorg toe te dienen die uw kind nodig heeft. Indien u dat wenst, kan zij/hij u helpen bij het wassen en aankleden van uw kind. Een verpleegkundige kan u ook vergezellen als uw kind een onderzoek moet ondergaan.

HOE VERLOOPT EEN DAG IN HET ZIEKENHUIS?

De organisatie van de verpleegkundige zorg is individueel op de patiënt afgestemd om maximaal rekening te houden met de gewoonten, het slaapritme en de dagindeling van uw kind.

EEN DAG IN DE PEDIATRIE? ENKELE RICHTPUNTEN

•             Rond 7u, verpleegkundig verslag (doorgeven van informatie) en teamwissel

•             Rond 8u, 8u30, ontbijt

•             Tussen 9u en 11u, toilet en bezoek van het ochtendteam, kinesitherapeut, enz.

•             Tussen 10u en 13u, bezoek van de kinderarts en zijn/haar assistenten. Voor de patiënten die een heelkundige ingreep moeten ondergaan, komt de chirurg en/of de assistent in de loop van de dag langs naargelang van hun operatieprogramma

•             Tussen 12u en 12u30, middageten

•             Tussen 13u30 en 14u, verpleegkundig verslag en teamwissel

•             Rond 14u30, bezoek van het namiddagteam, verzorging, enz.

•             Rond 15u, vieruurtje

•             Tussen 17u en 18u, avondeten en eventueel controlebezoek van de kinderarts

•             Tussen 20u45 en 21u15, verpleegkundig verslag en teamwissel.

HET VERPLEEGKUNDIG VERSLAG

Het verpleegkundig verslag is een belangrijk moment in de informatieoverdracht voor de follow-up van uw gehospitaliseerd kind. Om een betere kwaliteit en continuïteit van de zorg te waarborgen, vragen wij u (behalve in dringende gevallen) deze vergaderingen niet te storen. Zij vinden plaats van 7u tot 7u30, van 13u30 tot 14u en van 20u45 tot 21u15.

Wij bevelen u aan om dan vanuit uw kamer te bellen. De verpleegkundige die voor uw kind verantwoordelijk is, komt zo spoedig mogelijk langs.

WAT ZAL UW KIND ETEN?

Het kind krijgt maaltijden aangepast aan zijn leeftijd, dieet en ziekte:

•             Ontbijt: Boterhammen

•             Middageten: Warme maaltijd

•             Vieruurtje: Fruitpap of boterhammen

•             Avondeten: Koude maaltijd

De maaltijden die verdeeld worden zijn aangepast aan uw specifieke behoeften met betrekking tot uw ziekenhuisopname. De Europa Ziekenhuizen dragen geen enkele verantwoordelijkheid op vlak van de bewaring, hygiëne of kwaliteit van alle andere voeding. Bedankt voor uw begrip.

WAT ZIJN DE ONTSPANNINGSMOGELIJKHEDEN VOOR UW KIND?

In elke kamer is er een televisie.

In de gang is er een speelzaal, waar uw kind kan spelen en zich ontspannen (indien het niet om medische redenen is afgezonderd).

Er staan ook boeken en spelletjes ter beschikking in een gesloten kast. U kunt de sleutel aan de verpleegkundigen vragen en die vervolgens teruggeven. Ruim ook steeds de speelzaal op na gebruik.

WELKE SAMENWERKING BIEDEN WIJ DE OUDERS AAN?

Kinderen voelen zich altijd veiliger bij hun ouders, in het ziekenhuis geldt dt des te meer. Na overleg met de verpleegkundigen mag u bij de verzorging van uw kind helpen, zoals lichaamsverzorging, eten, koorts meten, luiers vervangen, enz. De verpleegkundige kan u indien nodig uitleg geven. Het is uiterst belangrijk dat wij elkaar als partners beschouwen, met respect voor ieders verantwoordelijkheden.

In de voormiddag verzorgen wij uw kind samen met u. Wij doen alles opdat uw kind zo weinig mogelijk pijn zou hebben en hebben u nodig om ons hierbij te helpen. Om de intieme, beschermende en veilige wereld van de kamer te behouden, worden de technische zorgen die soms pijnlijk kunnen zijn in de onderzoekskamer uitgevoerd. Soms wordt u tijdens een onderzoek gevraagd om de kamer of de onderzoekskamer even te verlaten. Het doel is het goede verloop van de verzorging te waarborgen.

Noot: indien uw kind een onderzoek moet ondergaan (beeldvorming, echografie, NKO-advies, enz.), wordt het daarvoor opgeroepen.

De kamer moet een aangename plek zijn. Daarom vragen wij u ze ordelijk te houden, het opklapbed van de begeleidende persoon overdag te sluiten en zachtjes te praten.

WELKE VOORZORGEN WORDEN GENOMEN INDIEN UW KIND BESMETTELIJK IS?

Kinderen zijn vatbaarder voor infecties. Daarom vragen wij u een aantal hygiënemaatregelen na te leven.

Bij bepaalde virusinfecties zal uw kind afgezonderd worden om de andere kinderen in de dienst te beschermen.

Indien uw kind afgezonderd is, vragen wij u volgende richtlijnen te volgen:

•             Het zieke kind mag de kamer niet verlaten.

•             Beperk het bezoek, zeker van broers en zussen.

•             Was uw handen grondig en ontsmet ze als u de kamer verlaat.

•             Vermijd elk contact met andere kinderen.

Algemeen: het ziekenhuis is een plaats van verzorging. U vermijdt best dat de kinderen op de grond spelen, blootsvoets rondlopen, enz. Zorg er ook voor dat ze niet te veel lawaai maken voor de rust van de zieken.

HOE DE VEILIGHEID VAN IEDEREEN WAARBORGEN?

Degelijke wederzijdse informatie tussen verzorgers en ouders is noodzakelijk om een vertrouwenssfeer te scheppen en kwaliteitsvolle zorg te verstrekken. Daarom is het belangrijk dat u ons verwittigt als u de dienst verlaat, dat u ons zegt wanneer u terugkomt en ons op de hoogte houdt van elke vertraging. Leg uw kind altijd terug in bed, met gesloten bedhekken wanneer u de kamer verlaat. Een gehospitaliseerd kind mag de dienst niet verlaten zonder toestemming van de arts.

Wij raden af om waardevolle voorwerpen mee te brengen en zonder toezicht in de kamer achter te laten. Neem ze mee wanneer u de kamer verlaat.

De karren met computers in de gang zijn werkinstrumenten voor het personeel en dienen voor de behandeling van uw kind. Wij vragen u dan ook om te respecteren dat wij met die computers bezig zijn en ons in de mate van het mogelijke niet te storen om elke fout te vermijden. Indien u een verpleegkundige nodig hebt, gelieve dan te bellen en wij zullen u zo spoedig mogelijk helpen.

WELKE VOORZIENINGEN BIEDEN WIJ U?

  • Er bevindt zich een fontein met koel water aan het einde van de gang, tegenover kamer 263.
  • Een automaat met koffie, warm water en thee staat in de gang tot uw beschikking, maar wel uitsluitend voor de ouders.
  • U vindt vazen voor bloemen in de kast boven de fontein.
  • Indien nodig kunt u altijd een beroep doen op de psychologe van de dienst, een tolk en/of een maatschappelijk werker. Vraag dit aan de verpleegkundige die verantwoordelijk is voor uw kind of aan uw kinderarts.
  • U kunt de magnetronoven gebruiken in de ontspanningsruimte, aan de kant van de materniteit.
  • U vindt in de inkomhal op de begane grond een winkel en de cafetaria « Europalis ».
  • Er is een restaurant op de eerste verdieping « La mezzanina » (roomservice 's avonds vanaf 18 uur).
  • De selfservice « Medirest » bevindt zich op -2.

WANNEER MAG UW KIND NAAR HUIS?

De arts die uw kind behandelt beslist over zijn ontslag.

Indien u, na ingelicht te zijn over de risico's, toch beslist om tegen medisch advies in weg te gaan, zal het verplegend personeel u vragen een document te ondertekenen dat u op eigen risico het ziekenhuis verlaat.

Uw kind mag het ziekenhuis verlaten wanneer zijn eventuele katheter is weggenomen en nadat u de nodige documenten en voorschriften evenals de rest van zijn geneesmiddelen hebt ontvangen. Indien u voor de verzekering documenten moet laten invullen en/of indien u attesten voor werk of school nodig hebt, vergeet dan niet ze aan de kinderarts te vragen.

 

Bron: Hoofdverpleegkundige Pediatrie - Laatste update: 21/09/2022