• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center
02-614 42 00

In de huid van een oudere

In de huid van een oudere

In het kader van een project over sensibilisering van de goede zorgbenadering, biedt het geriatrisch zorgprogramma van de Europa Ziekenhuizen zijn multidisciplinaire teams de mogelijkheid om via een verouderingssimulator het dagelijks leven van een oudere te ervaren en beter te begrijpen.

Iedereen weet dat de fysiologische reserves met de leeftijd verminderen. De spierkracht verzwakt en er duiken gewrichtsproblemen op. Dit kan de levenskwaliteit van kwetsbare en verzwakte ouderen aantasten.

De zorgverleners van de Europa Ziekenhuizen proberen met een empathische aanpak zo goed mogelijk te begrijpen hoe onze patiënten deze tekorten ervaren, maar er is niets zo treffend als ons werkelijk in hun huid te verplaatsen om beter te begrijpen wat ze doormaken! 

De deelnemer wordt gevraagd een pak aan te trekken dat zijn bewegingen belemmert, het lichaam verzwaart, het statische evenwicht verstoort, het gezichtsvermogen vervormt, de geluiden dempt… Door de leeftijdsgebonden tekorten te ervaren, heeft de deelnemer geen andere keus dan de compensaties en het ritme van een oudere aan te nemen. Zo kan een eenvoudig dagelijks gebaar zoals een glas water uitgieten een echte lijdensweg lijken.

Via een uitwisseling van de beleefde ervaringen willen deze sessies ons aanzetten tot reflectie over de beroepspraktijken van de zorgverleners van de Europa Ziekenhuizen en onze aandacht vestigen op de “kleine gebaren” die bijkomende kwaliteit kunnen bieden in de dagelijkse zorg aan de verzwakte oudere.